KUNST KIJKEN
In Kaapvaarders Podcast #7 spreekt Tim met kunstenaar Martin Bakker in zijn atelier. Hij neemt je mee op reis door zijn ontwikkeling als beeldend kunstenaar.
Welke schilders en stijlen hebben door de jaren heen beïnvloedt? En hoe zie je dat terug in zijn eigen werk?
In musea kijkt men gemiddeld 17 seconden naar een schilderij. Vrij kort, hè? Maar waar moet je eigenlijk op ook letten? En hoe wordt een schilderij überhaupt gemaakt?
Maak in deze aflevering kennis met kunstbeschouwing en vaktermen als toets, complementaire kleuren, suggestieve beweging, de werking van licht en toon.
Zet je verwonderingsmodus aan en geniet!
​
​
KENNISMAKING MET KUNST
Martin's eerste kennismaking met beeldende kunst was met een biografie over Carel Willink (1900 - 1984). Dit boek heeft op jonge leeftijd een onuitwisbare indruk bij hem achtergelaten.
Martin komt uit een boerenfamilie uit Venhuizen, dus verder als enkele Nederlandse schilders als Rien Poortvliet en Frans Hals kwam hij destijds nog niet. ​
​
Na de middelbare school schreef Martin zich in voor de docentopleiding op de 'Academie voor Beeldende Vorming' in Amsterdam. Volgens zijn ouders een stuk zekerder dan een kunstenaarsbestaan.
Daar maakte hij voor het eerst kennis met de welbekende 'kunstcanon' met gevestigde namen als (v.l.n.r) Pablo Picasso, Max Beckmann en Francis Bacon.
Door de jaren heen merkte Martin dat de kunstgeschiedenis uit de boeken erg subjectief en selectief is gekleurd. Hij kwam er achter dat er veel onderbelichte kunstenaars naar zijn smaak veel interessanter werk hebben gemaakt.
Een aantal van deze kunstenaars heeft hem door de jaren heen enorm geïnspireerd en heeft zijn eigen stijl sterk beïnvloedt. Hij neemt je mee naar de belangrijksten.